Jahody jsou výborné snad v každé podobě, ale zkoušela jste je už někdy schovat pod sněhovou čepici a zapéct? Tento voňavý a lehký dezert si zamilujete!
Recept nám zaslala Hana Medojídková ze Slavkova. Děkujeme!
Budete potřebovat:
500 g jahod, šťáva z 1 citronu, 6 vrchovatých lžic cukru krupice, 1/2 hvězdičky badyánu, 2 kusy celé skořice (asi 1,5 cm dlouhé), 4 hřebíčky, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce vody, 3 bílky, špetka soli
Postup:
1. Jahody dáme do cedníku a omyjeme. Zbavíme je zelených lístků a nakrájíme na menší kousky.
2. V kastrole promícháme kousky jahod se šťávou z citronu, pěti lžícemi cukru a kořením. Necháme vařit po dobu asi 10–15 minut.
3. V hrnečku rozmícháme solamyl ve dvou lžících vody, vmícháme do jahodového rozvaru a necháme za stálého míchání zhoustnout. Pak sejmeme z ohně, vyndáme kousky koření a nalijeme do připravených zapékacích misek.
4. Ve vyšší nádobě vyšleháme bílky se špetkou soli v tuhý sníh a nakonec zlehka zašleháme 1 lžíci cukru.
5. Na jahody navrstvíme sněhovou čepici. Misky dáme zapéct asi na 15 minut do trouby rozpálené na 175 °C (dokud sníh nezezlátne). Podávat lze teplé i zastudena.