Po svátečním přejídání se vyplatí jíst trochu dietněji. Smíchejte zeleninu s quinoou a rozhodně si pochutnáte.
Pro 4 osoby. Příprava zabere asi 45 minut.
Ingredience:
100 g quinoy, 2 lžíce panenského olivového oleje nebo avokádového s rozmarýnem (mají bio prodejny) + na dochucení, 1 nahrubo pokrájená velká cibule, 2 na kousky nakrájené mrkve, sůl a pepř, 4–5 spařených, oloupaných a pokrájených rajčat nebo plechovka loupaných bio rajčat, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 1 kostka zeleninového bujonu, 100 g bílého zelí, pokrájeného na proužky, 100 g nadrobno nasekaného řapíkatého celeru
Postup:
Properte quinou a nechte ji okapat. Rozehřejte olej a asi dvě minuty na něm opékejte cibuli a mrkev. Pak přidejte quinou a pět minut ji za stálého míchání opékejte.
Osolte, vmíchejte rajčata, rozmarýn, jeden a půl litru horké vody a bujon a přiveďte k varu. Po deseti minutách vhoďte do polévky zelí a řapíkatý celer (hrst celeru si nechte stranou) a vařte dalších deset minut. Vypněte, přidejte zbytek celeru a dochuťte solí, pepřem a olejem.
Tip redakce:Polévku můžete ochutit česnekem nebo do ní přímo na talíři přidat konzervovaného tuňáka.