Připravte si pro koledníky něco opravdu originálního. Zejména děti určitě potěšíte sladkou nápaditou drobností víc než natvrdo vařenými skutečnými vejci.
Na 20 vajíček potřebujeme: 80 g másla či rostlinného tuku, 3 lžíce tekutého medu, 125 g moučkového cukru, 1 lžičku kakaa, 300 g hladké mouky, 1 velké vejce, 1 lžičku kypřicího prášku do perníku, perníkové koření, olej, cukrovou polevu, lentilky
Do hrnce dáme tuk, med, cukr a kakao a za stálého míchání zahříváme, až se cukr úplně rozpustí a vše se spojí. Hmotu necháme vychladnout a poté do ní vmícháme mouku s kypřicím práškem a kořením. Uhněteme hladké těsto, zabalíme je do fólie a necháme nejméně hodinu odležet.
Těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm, vykrojíme tvar vejce a vložíme do formiček vytřených olejem (formičky lze nahradit polévkovými lžícemi). Pečeme v troubě při 180 °C asi 8 minut. Upečené kousky necháme krátce zchladnout ve formičce a pak je opatrně vyjmeme. Když jsou poloviny „vajíček“ úplně studené, vložíme do nich lentilky, okraje potřeme polevou a vždy dvě půlky spojíme. Až úplně zachnou, ještě je zvenku polevou ozdobíme.