Kruchovky jsou žitné rohlíčky vhodné k sýru, paštice i dobrému vínu. Jsou specialitou Českého ráje a mimo tuto oblast je těžko seženete. Zkuste si je vyrobit sami!
Na 20 rohlíčků potřebujeme: 1 kg žitné mouky, kostku droždí, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, ¼ lžičky drceného kmínu, 2 polévkové lžíce octa, ½ litru vlažného mléka, ¼ l vlažné vody, 1 lžíci řepkového oleje, asi ¼ l mléka na vlhčení rohlíků, nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků, sádlo na vymazání plechu
Do mísy prosejte mouku, osolte, přidejte kmín, žloutek, kvásek, mléko a olej a vše promíchejte. Vyklopte na pomoučněný vál a vypracujte hladké těsto. Nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, které vyválíte. Z placek vykrájejte trojúhelníky a stočte je do tvaru rohlíků. Posolte, pokmínujte, přeneste na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova. Během pečení potírejte mlékem, upečené pak vodou.
Recept nám prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která tuto tradiční dobrotu vyrábí (www.pekarnamikula.cz).
Foto: www.pekarnamikula.cz (1)