Není nad pořádný flák masa! Štíhlou linii si snadno udržíte tím, že vsadíte na kvalitní steak, ovšem bez příloh. „Každé sousto vychutnávejte pomalu, a aby vám snadněji klouzalo do krku, doplňte steak kouskem lahodného domácího bylinkového másla,“ dodává šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.
Ingredience:
800 g hovězího na steak100 g másla
plocholistá petržel
tymián
černý pepř
sůl
Postup:
1. Hovězí nechte 3–4 hodiny odležet (ideálně přes noc). Nechte si povolit máslo, které pak vyšleháte společně s tymiánem a petrželkou nasekanou nadrobno. Zabalte do potravinářské fólie, zatočte do válečku a dejte ztuhnout do chladničky.
2. Odležené steaky připravujte podle výšky a dle toho, jak je máte rádi propečené (rare, medium, well done). Maso zprudka opečte ze všech stran a dejte do rozehřáté trouby na cca 200 °C.
3. Základní stupně propečení jsou krvavý (3–5 minut), středně propečený (6–9 minut), propečený (15–20 minut). Často se používá také úprava „medium rare“, což je něco mezi syrovým a středně propečeným steakem. Při servírování pokládejte 2–3 nakrájené plátky bylinkového másla na střed steaku.