Recept: Zmrzlina s růžemi, kardamomem a pistáciemi
Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“ říká z balkonu Julie Romeovi a je to tak naprostá pravda, že si ji lidé připomínají po staletí. A tak ač zmrzlina voní jako sama růže, přitom chutná po drahém koření a pistáciích a je zároveň ideálním zakončením romantického večera bez tragického konce.
Recept je vhodný pro vegany i ty, kdo vyhledávají recepty bez laktózy.
2–3 porce / příprava 15 minut / 2 hodiny mrazení
Ingredience:
400 ml kokosového mléka60 g třtinového cukru
½ lžičky kukuřičného škrobu
4 lusky kardamomu
2 lžíce růžového sirupu
100 g pistáciových oříšků (+ další na ozdobu)
růžové okvětní plátky
Postup:
1. Lusky kardamomu rozdrťte v hmoždíři. Vyndejte slupky a semínka vhoďte do kokosového mléka. To pomalu přiveďte k varu, odstavte z plamene a přidejte cukr a škrob. Obojí je ve zmrzlině důležité proto, aby se v ní při mrznutí nevytvářely velké krystaly ledu. Míchejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Přidejte růžový sirup a nadrobno nasekané pistáciové oříšky. Nechte vychladnout a směs vlijte do zmrzlinovače.
2. Po dokončení mražení zmrzlinu rovnou podávejte nebo ji přesuňte do nádoby vhodné do mrazáku, povrch uhlaďte, ozdobte pistáciemi a růžovými plátky. Uzavřete a uschovejte v mrazáku.
Tip redakce: Recept pochází z kuchařky Máma mele vločky, kde najdete další skvělé recepty.