Bojíte se tuků? Ne tak rychle... nic není černobílé!
V mnohých dietách je slovo tuk zatracované. Ty správně zvolené jsou ale pro naše tělo nenahraditelnými pomocníky.
Spolu s bílkovinami a sacharidy jsou tuky základní stavební jednotkou lidského těla a jeho buněčných stěn. Účastní se mnoha nevyhnutelných procesů, jako jsou syntézy hormonů nebo enzymů. Dále přestavují zásobárnu energie, jsou výstelkou mezi vnitřními orgány a podílejí se na termoregulaci. Tuky jsou v našem těle důležité, ale i tady platí, že všeho moc škodí. Zejména pokud jde o tuky škodlivé, tedy nasycené. Nesprávné druhy tuků dokáží v těle napáchat množství škod a měli bychom je tedy omezovat. Za dobré tuky jsou považovány ty, které obsahují nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají udržovat dostatečnou hladinu tělu prospěšného cholesterolu.
Když dva dělají totéž...
Zdravé tuky dodávají esenciální nenasycené mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyprodukovat samo. Nejcennější mastnou kyselinou je omega-3. „Vedle omega-3 mastných kyselin se vyskytují ještě omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny a z nich odvozené látky působí například protizánětlivě, proti shlukování destiček či zužování dýchacích cest,“ vysvětluje MUDr. Zuzana Kala Grofová, lékařka se specializací na klinickou výživu a spoluautorka online nástroje Index zdraví.
Což takhle dát si rybu?
Naše zdraví si můžeme do značné míry ovlivnit sami. Potřebné látky a živiny, které si tělo není schopné vytvořit samo, bychom mu měli dodávat. To platí to zejména v případě omega-3 mastných kyselin, jejichž přísun závisí právě naší stravě. Zdraví prospěšné nenasycené mastné tuky se vyskytují především v rostlinných olejích, jako je olivový, slunečnicový, řepkový či lněný a dýňový. Obsahují je také ořechy, mandle a semínka. Tím nejznámějším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby.
Mořské ryby, jako je losos, tuňák či sardinka, mají podstatně vyšší obsah omega-3 kyselin než ryby sladkovodní. „Mořské ryby a rostliny jsou největší zásobárnou omega-3 mastných kyselin. Do tuku mořských ryb se dostávají právě z mořských rostlin. Záleží tedy na tom, zda je ryba volně lovená, nebo pochází z chovu. Pokud pochází z chovu, je obsah mastných kyselin závislý na stravě, jakou je krmena,“ říká MUDr. Zuzana Kala Grofová. Ze sladkovodních ryb je vhodný např. pstruh, který je dostupnou a zároveň nejbezpečnější a biologicky hodnotnou rybou.
Pořád to nestačí
Ryby však stále zůstávají na našem jídelním lístku spíše raritou. Z online testu Index zdraví Walmark vyplývá, že až 62 % žen a 55 % mužů na Slovensku nejí rybu ani jednou týdně. „Na základě doporučení bychom měli ryby zařazovat na jídelníček 2–3x týdně. Současně je však třeba omezit konzumaci omega-6 mastných kyselin z rostlinných olejů. Ty působí přesně naopak než omega-3 a podporují záněty, shlukování krevních destiček a zužování či rozšiřování dýchacích cest,“ doporučuje MUDr. Zuzana Kala Grofová.