Autoři studie zkoumali celkem 182 pacientů, kteří migrénou trpěli každý měsíc pět až dvacet dní. Většinu účastníků tvořily ženy (88 %), které jsou k tomuto onemocnění obecně náchylnější. Průměrný věk byl 38 let. Každému účastníkovi byl náhodně přidělen jeden ze tří jídelníčků. Ten museli účastníci výzkumu dodržovat po dobu 16 týdnů. První skupina měla klasický jídelníček s běžným zastoupením omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Druhá skupina zvýšila příjem omega-3 mastných kyselin, avšak příjem omega-6 mastných kyselin zůstal stejný. Třetí skupina zvýšila příjem omega-3 mastných kyselin a snížila příjem omega-6 mastných kyselin. Všichni účastníci zaznamenávali projevy a četnost bolestí hlavy do předepsaného formuláře. Autoři studie zkoumali celkem 182 pacientů, kteří migrénou trpěli každý měsíc pět až dvacet dní. Většinu účastníků tvořily ženy (88 %), které jsou k tomuto onemocnění obecně náchylnější. Průměrný věk byl 38 let. Každému účastníkovi byl náhodně přidělen jeden ze tří jídelníčků. Ten museli účastníci výzkumu dodržovat po dobu 16 týdnů. První skupina měla klasický jídelníček s běžným zastoupením omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Druhá skupina zvýšila příjem omega-3 mastných kyselin, avšak příjem omega-6 mastných kyselin zůstal stejný. Třetí skupina zvýšila příjem omega-3 mastných kyselin a snížila příjem omega-6 mastných kyselin. Všichni účastníci zaznamenávali projevy a četnost bolesti hlavy do předepsaného formuláře.
Výsledky studie
Výsledky studie ukázaly, že u obou skupin, které zvýšily příjem omega-3 mastných kyselin došlo k výraznému zlepšení co do četnosti migrén. Hlava je v průměru denně bolela o 1,3 hodiny méně a také se počet migrén redukoval o dvě měsíčně. Největší úspěch však zaznamenala třetí skupina, která konzumovala více omega-3 mastných kyselin a zároveň snížila výskyt omega-6 mastných kyselin ve stravě. Ty hlava denně bolela v průměru o 1,7 hodiny méně a měsíční četnost migrén se snížila o čtyři. Autoři studie proto říkají, že klíčem k úspěchu je správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dle nich je tato studie důkazem, že bolest lze léčit cílenými změnami jídelníčku a dle nich jejich výzkum otevírá dveře k léčbě chronických bolestí tímto novým způsobem.