Pivo coby "ionťák"?
Abychom si osvětlili benefity piva v našem, českém prostředí, ocitujme Martinu Ferencovou, výkonnou ředitelku Českého svazu pivovarů a sladoven: „Je potřeba pít s mírou – denně můžeme doporučit maximálně dva půllitry u mužů a dvě třetinky u žen,“ říká pro magazín Proženy.cz. Pivo je totiž jakýmsi prastarým iontovým nápojem anebo s nadsázkou náhradou multivitaminového džusu, jak uvádějí hodnoty dle USDA!
Kdybychom si jednotlivé vitaminy a minerály rozebrali, pak dostaneme celou plejádu přínosných vlastností. Například Vitamin B1 neboli thiamin štěpí sacharidy, čímž dodává tělu energii. Je důležitý pro růst, ovlivňuje pozitivně trávení i činnosti nervů. Vitamin B2, riboflavin přispívá k normální činnosti nervové soustavy a ke snížení míry únavy a vyčerpání a má pozitivní vliv na kvalitu pokožky a zraku. Třetí z rojice "béček", Vitamin B6, pyridoxin, hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správné funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek. dále v pivu najdeme kyselinu listovou, která je základním vitaminem pro tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle. Niacin pak zase působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol. A mnohé minerály v pivu obsažené, jako jsou vápník a hořčík, zinek, železo, fluor a další, mají také bohaté přínosy pro naše tělo a fungují jako prevence osteoporózy a Alzheimerovy nemoci.
Abychom ale pivo jen neblahořečili, podívejme se i na jeho stinnou stránku.