Skoro 9 milionů tun jídla končí v koši
Ač to zní téměř nepředstavitelně, je tomu opravdu tak. Téměř 9 milionů tun jídla každoročně v koši. A proč tomu tak je? Důvod je prostý – data na obalech. Jedná se v podstatě o takový začarovaný kruh. Kvůli velké inflaci lidé čím dál více využívají všechny slevové nástroje, které se jim nabízejí. A právě proto často bezmyšlenkovitě ve velkém nakupují i potraviny, které jsou těsně před jejich datem spotřeby. Než potraviny stačí zkonzumovat, je dávno po jejich expiraci. A tak jídlo, které zákazníci s myšlenkou toho, že ušetří, nakoupili, končí velmi často v popelnici.
Často zaměňované pojmy
Znáte rozdíl mezi pojmy „minimální trvanlivost” a „spotřebujte do” ? Jestliže ne, rozhodně nejste jediní. Sociologický ústav Akademie věd v roce 2018 provedl průzkum, ve kterém zjistil, že více, než polovina Čechů si právě tyto dva pojmy plete a připisuje jim totožný význam. Datum spotřeby je datum, které se v drtivé většině případů objevuje na potravinách s krátkou trvanlivostí, jako jsou například mléčné výrobky či maso. Jestliže výrobky zkonzumujete po uplynutí tohoto data, můžete čelit opravdu nepříjemným zdravotním rizikům. Naopak, označení minimální trvanlivost, bývá uvedeno na potravinách s delší životností. Jedná se například o různé sušenky, zavařeniny, těstoviny a podobně. Tyto potraviny po uplynutí uvedeného data jíst můžete, pokud byly správně skladovány a nebyl poškozen jejich obal.