Mandle a vlašské ořechy
Mandle jsou často označovány za tzv. superpotravinu, jsou totiž nesmírně bohaté na živiny – železo, hořčík, vitamín E, riboflavin a vápník. Nejlepší je jíst je i se slupkou, ve které je obsažen již zmíněný vitamín E. Vlašské ořechy stejně jako mandle obsahují zdravé nenasycené tuky, které pomáhají snížit hladinu špatného cholesterolu. Také se v souvislosti s nimi mluví o snížení rizika Alzheimerovy choroby a existují studie, které naznačují, že zlepšují paměť. Obecně se určitě vyplatí ořechy zařadit do jídelníčku, studie publikovaná v The New England Journal of Medicine došla k závěru, že lidé, kteří jedli nejvíce ořechů ze všech účastníků výzkumu, měli nižší riziko rakoviny, onemocnění srdce a dýchacích cest.
Semínka
Semínka v sobě ukrývají řadu látek prospěšných pro naše tělo – zdravé tuky, minerály, antioxidanty. Poslední dobou si řada lidí oblíbila hlavně chia semínka, jsou velmi zdravá a do jídelníčku je zařadíte snadno, stačí je přidat do jogurtu, pudingu, ovocných koktejlů či ovesné kaše. Už pouhé dvě lžíce chia semínek vám dodají 22 % potřebné denní dávky vlákniny. Snižují riziko kardiovaskulráních onemocnění i cukrovky. Semínka bystě si měli nejlépe dopřát v syrovém stavu, nebo jen lehce opečená, aby zůstaly zachovány jejich výživové hodnoty.
Houby
Houby buď milujete, nebo nenávidíte. Ve svém jídelníčku by je však měl mít každý, protože jsou nesmírně zdravé a podporují naši imunitu i dlouhověkost. Zejména se v souvislosti s delším dožitím hovoří o houbě reishi. Studie ukazují, že má pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku, působí preventivně proti srdečním onemocněním, bojuje proti virům a pomáhá regenerovat jaterní buňky. Vyzkoušet můžete i houbu čaga, ta je prevencí proti mrtvici i rakovině. Je populární hlavně v Rusku, kde lidé věří, že je to zázrak přírodní medicíny.
Zdroje: https://academic.oup.com/jn/article/136/1/172/4743758, https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1307352