Vědci z Tufts University v Bostonu analyzovali data od více než 3 100 žen ve věku nad 50 let, aby prozkoumali, jak konzumace celých zrn, tedy ovesný vloček či hnědé rýže ovlivňuje pět známých rizikových faktorů pro srdeční onemocnění: obvod pasu, krevní tlak, krevní cukr, triglyceridy a cholesterol. Naše výsledky naznačují, že konzumace celých zrn jako součásti zdravé stravy poskytuje zdravotní výhody, které nám nejen pomáhají s přibývajícím věkem zhubnout nebo si udržet váhu, ale mohou také časem lépe zvládat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Řízení těchto rizikových faktorů může pomoci chránit se před srdečními chorobami,“ uvedla autorka studie Nicola McKeown.
Největší podíl na příjmu celozrnných výrobků mezi účastníky měly celozrnné pečivo a celozrnné snídaňové cereálie, tedy vločky připravené k přímé spotřebě. Vločky můžete samozřejmě ochutit jogurtem, ovocem nebo dalšími přísadami, které vám chutnají. Přidejte ořechy či mandle, které mají pro tělo blahodárný vliv. Přispějí k pocitu nasycení a mandle napomáhají zvýšit aktivitu mozku.