Zkuste vařit moderněji a hledat i pestré zdroje základních živin. Vybírejte si "skutečné jídlo", což znamená dát přednost čerstvým potravinám před těmi průmyslově zpracovanými. Sacharidy čerpejte namísto z knedlíků a rohlíků raději z ovesných vloček, cizrny nebo quinoy. Bílkoviny si dopřejte v libovém mase, kysaných mléčných výrobcích a luštěninách. Zdrojem zdravých tuků jsou ryby, ořechová másla, avokádo nebo semínka. Nezapomínejte na dostatek tekutin, voda a čaje jsou ideální volbou, a také zdroje vlákniny, především zeleninu a ovoce.
Tuk na břiše, který není vidět, škodí nejvíc
Při pohledu do zrcadla vás nejspíš víc trápí podkožní tuk, který vám boulí bříško a boky. Ze zdravotního hlediska je ale mnohem nebezpečnější tzv. viscerální tuk, který vystýlá břišní dutinu a obaluje zde uložené orgány. Tím znesnadňuje jejich funkci a může být dokonce nezanedbatelným faktorem při rozvoji cukrovky či srdečně-cévních onemocnění. Právě pestrý a zdravý jídelníček a každodenní přirozený pohyb jsou nejlepším způsobem, jak proti němu zabojovat. Pokud se vám povede omezit alkohol a kouření, vyvarovat se přemíry stresu a naučíte se relaxovat a pravidelně spát, máte body k dobru navíc.
TEXT: Michaela Trochová