Všichni víme, že vláknina je dobrá pro naše trávení. Vědci z Harvardovy univerzity zkoumali více než 44 000 žen a zjistili, že rostlinné látky, které se v hojném množství nacházejí v celozrnných výrobcích, ovoci a zelenině, také chrání před rakovinou prsu. U dívek, které během středoškolských let konzumovaly více než 28 gramů vlákniny denně, byla o 13 procent nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu později v životě než u těch, které konzumovaly méně než 15 gramů vlákniny denně. Vědci vysvětlují účinek: rostlinné látky snižují množství estrogenů v krvi, což může podporovat růst určitých rakovinných buněk.
Spolehněte se na celá zrna a ovoce
Doporučeného množství vlákniny dosáhnete pravidelným konzumováním müsli na snídani, celozrnným chlebem a pěti porcemi ovoce a zeleniny denně. Pšeničné otruby, lněné semínko a všechny celozrnné výrobky jsou obzvláště bohaté na vlákninu.
Předchozí studie ukázaly význam rostlinné stravy v prevenci rakoviny prsu. Další studie Harvardské univerzity ukázala, že žluté rostlinné pigmenty, karotenoidy, mohou snížit riziko rakoviny prsu. Jsou hojně přítomny ve žlutém, červeném a také zeleném ovoci a zelenině.