Čokoláda má i další zdravotní benefity
V minulosti byla čokoláda mylně považována za nezdravou, možná i vám ji rodiče zakazovali. Tmavá kvalitní čokoláda s vysokým procentem kakaa je však, jak se zdá, všelék. Pozitivně ovlivňuje zdraví srdce, jelikož jsou v ní obsaženy tzv. flavanoly. Ty jsou typem flavonoidů, které mají schopnost snižovat krevní tlak a zvýšit průtok krve do mozku i do srdce. Také příznivě ovlivňuje celkový cholesterol, jelikož je bohatá na zdravé tuky a tzv. polyfenoly, které v těle působí jako antioxidanty. Vědecké studie potvrzují, že vyšší konzumace hořké čokolády snižuje pravděpodobnost propuknutí kardiovaskulárních onemocnění.
Navíc má v sobě čokoláda přírodní antioxidanty, které působí proti volným radikálům, jimž je tělo vystaveno. Volné radikály poškozují buňky našeho organismu, což pak může vést k různým nemocem. Antioxidanty s nimi dokážou účinně bojovat. Platí, že čím vyšší podíl kakaa je v čokoládě obsažen, tím vyšší je obsah antioxidantů. Čokoláda je rovněž skvělou prevencí vůči Parkinsonově a Alzheimerově chorobě. Zlepšuje totiž kognitivní funkce mozku, pomáhá nám lépe soustředit se a dokonce nám také zlepšuje náladu. Je tedy pravdou, že dát si čokoládu „na nervy“, je účinný způsob, jak se dostat do pohody. Dokonce se někdy využívá i k léčbě depresí. Také má pozitivní účinky na střevní biom, dokáže pomoci při průjmových onemocněních i bolestech žaludku.