Máte věčně břicho jako balon? Může vám vadit lepek!
Nafouklé bříško, bolest střev nebo křeče do žaludku. Vyjmenovali jsme potíže, které vás poslední dobou trápí? Zkuste na čas vysadit obiloviny.
Lepek je těžce stravitelný oříšek nejen pro celiaky. Přibývá lidí, kteří mají obdobné potíže, přesto se u nich o žádné autoimunitní onemocnění nejedná. Způsobuje je totiž intolerance. Co stojí za vašimi potížemi poznáte velmi snadno. Stačí, když budete 14 dní dodržovat bezlepkovou dietu. Pokud problémy vymizí, bříško splaskne a zažívací trakt vyhlásí stav pohody, je nasnadě u nového stravovacího režimu zůstat.
Bez mouky!
Jak ale sestavit nový jídelníčke? „Vyřaďte všechno, kde jsou použity obiloviny obsahující lepek. Zaměřte se pak na rýži, brambory, kukuřici, luštěniny, pohanku, jáhly. Dále můžete zvolit speciálně upravené bezlepkové potraviny – jako jsou moučné směsi, ze kterých se připravuje chléb, pečivo, těstoviny, sušenky. Používají se všude tam, kde běžná mouka,“ říká Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.
Zažívání podpořte také dostatkem vlákniny, ideální je přijímat ji ze zeleniny. Tu si raději dopřávejte nyní v zimě pečenou. Každý den také ke svačině zařaďte kus sezonního ovovce. Vhodnou volbou jsou například jablka. Střevní mikroflóře zajisté prospěje také konzumace zakysaných mléčných produktů a dostatečný pitný režim.
V restauraci se vždy optejte, jestli polévka nebo omáčka, které si objednáváte náhodou nejsou zahušťované.
I Vánoce se dají přežít bez lepku
„Vánoce se dají prožít bez lepku, je jen potřeba vědět jak. Proto připravujeme Vánoční bezlepkový trh, který se uskuteční v sobotu 15. prosince na výstavišti v Letňanech jako součást Stříbrných vánočních dnů. Představí se tam čtyři desítky vystavovatelů s bezlepkovým sortimentem: cukrovím, vánočkami i nabídkou piv bez lepku a dalších,“ říká Jitka Dlabalová.
Při bezlepkovém hodování nemusí být o Vánocích konzumenti o nic ochuzeni. Jen je potřeba nahradit běžné suroviny s lepkem těmi bezlepkovými. Celiaci si mohou dopřát tradičního smaženého kapra, musí ale na obal použít místo obyčejné strouhanky buď kukuřičnou, nebo připravenou z bezlepkového pečiva. Sváteční pokrmy, jako je pečená drůbež, nejsou žádný problém. Horší je to s přílohami – tam je potřeba připravit ty bez lepku – jak bramborové, tak i houskové knedlíky se dají uvařit doma. Ani poctivá svíčková nemusí na vánočním stole chybět. Stačí ji nezahustit klasicky, ale přidat více zeleniny.