Nízkotučné jogurty s vysokým obsahem cukru žaludku neprospívají
Konzumace nízkotučných jogurtů může vašemu žaludku škodit, a to i v případě, že netrpíte intolerancí laktózy. Některé jogurty totiž obsahují vysoké množství cukru, který může vést k akutním problémům – zácpě, nadýmání, syndromu dráždivého trakčníku či průjmu. Proto je důležité číst složení produktů, jeden kelímek jogurtu může obsahovat i 6 lžiček cukru! „Jídelníček s vysokým obsahem cukru může snížit mikrobiální rozmanitost ve střevech již po jednom týdnu. Bylo prokázáno, že ztráta mikrobiální diverzity ve střevní mikloflóře je spojena s většinou civilizačních chorob. Tyto nemoci zahrnují zánětlivé onemocnění střev, obezitu i rakovinu,“ říká doktor Jinan Banna z Havajské univerzity pro magazín Eat This, Not That. Samozřejmě neříkáme, že všechny jogurty jsou špatné, naopak, ty bez přidaného cukru a aditiv, které v sobě mají zdraví prospěšná probiotika, by neměly ve vašem jídelníčku chybět, protože na rozdíl od přeslazených jogurtů, jsou prospěšné pro střevní mikrobiom.