Stravování po třicítce
Ve 30 letech se budete snažit udržet se zdraví, vše se odvíjí od vašeho životního stylu, který jste do té doby měli. V tomto věku byste do svého jídelníčku měli zařadit určité potraviny, díky kterým budete zdraví a fit. Určitě byste si měli začít vařit polévky, ideálně silné masové vývary. „Kostní vývar podporuje zdravé střevo, imunitní systém, zdraví kloubů a pomáhá redukovat celulitidu,“ říká specialistka na výživu Monica Amsterdam. Ve 30 bývá člověk hodně produktivní a péče o rodinu a práce jej může vyčerpávat. Proto odborníci radí do jídelníčku zařadit tzv. superpotraviny, které vám dodají maximum energie, vitamínů a minerálů. „Superpotraviny jsou nezbytné, zejména olivový olej. Jsou bohaté na polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty chránícími mozek. Kokosový olej, losos, borůvky, kurkuma, vejce, vlašské ořechy, to je jen krátký seznam toho, co perfektně funguje,“ říká odbornice Lisa Avellino. Antioxidanty jsou klíčové pro zpomalení procesu stárnutí, naleznete je také v červeném ovoci, zelenině a tropickém ovoci. Muži by po třicítce měli konzumovat ryby a vajíčka, protože tyto potraviny podporují hormonální rovnováhu. Říká se, že po 30. věku života mužům začíná klesat hladina testosteronu každý rok o 1 %. Ženám, které se snaží o miminko pak lze doporučit kyselinu listovou, tu obsahuje listová zelenina.