Jádro avokáda je cennější, než si myslíte
Avokádo je jedním z nejlepších všestranných plodů: Snadno se připravuje, lahodně chutná a má spoustu zdraví prospěšných látek. Ti, kteří se pravidelně spoléhají na výhody avokáda, dělají pro své zdraví skutečně dobrou věc.
Co však mnozí neví? Cenné látky se nenacházejí pouze v dužině, ale i samotném jádru avokáda – v pecce. V následujícím textu si můžete přečíst, jak využít jádro avokáda a k čemu je prospěšné.
Jádro avokáda má všechno
1. Jádro obsahuje spoustu vlákniny, která zajišťuje dobré trávení.
2. Vláknina také zajistí, abychom se po jídle cítili delší dobu nasyceni a neměli hned hlad.
3. Jádro avokáda obsahuje četné antioxidanty. Tyto látky zajišťují krásnou pleť, protože významně napomáhají k regeneraci buněk.
4. Jádro obsahuje látku, která snižuje riziko výskytu nádorů.
5. Jak prokázala studie Pensylvánské státní univerzity, látky v jádru také snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku.
6. Jádro avokáda našemu tělu dodá spoustu vápníku, hořčíku a draslíku. Všechny tyto látky jsou důležité pro zdravé a silné svaly a kosti.
7. Když nastrouháte jádro avokáda do guacamole, zabráníte tím, aby avokádový dip zhnědl.
8. Strouhané avokádové jádro je ideální přísadou pro domácí pleťovou masku. Kvalitní antioxidanty našemu tělu prospívají nejen zevnitř, ale i zvenku. Vaše pleť bude svěží, zářivá a jemná na dotek.
9. Nakrájejte jádro na menší kousky a vložte do vroucí vody. Vařte 10 minut na mírném ohni a lahodný avokádový čaj je na světě!
10. Zasaďte jádro a vypěstujte si vlastní avokádový strom. Čerstvé zásoby se budou vždycky hodit!
Jak používat jádro z avokáda
Můžete ho buď strouhat nebo dát do mixéru. Strouhání je snazší, pokud necháme jádro několik dní předem uschnout. Nastrouhaný prášek z avokáda můžete použít do salátů nebo smoothies. Jelikož jádro chutná mírně hořce, je vhodné jej kombinovat se silnými příchutěmi.