Kde ještě najdeme probiotika?
Rovnováhu střevního mikrobiomu logicky nejvíce ovlivňuje to, co jíme a pijeme. „Základem je jíst co nejméně průmyslově zpracovaných potravin. Vhodné je ovoce, zelenina, ořechy, ryby a vláknina. Naprostým zázrakem pak jsou fermentované potraviny, ať už mléčné výrobky ve formě jogurtů, kefírů nebo syrovátky, nebo fermentovaná zelenina, jako je třeba zelí nebo kimči,“ vysvětluje nezávislý novinář Jan Tuna, který se kvalitě potravin a tématu mikrobiomu věnuje již řadu let. Právě fermentované potraviny fungují jako přírodní probiotikum s obsahem enzymů podporujících trávení. Jsou bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin K2 a především na vitamin C a A. Zvyšují imunitu, mají antibiotické a antikarcinogenní vlastnosti a usnadňují trávení jiných potravin a pomáhají regulovat vstřebávání tuků a chutě k jídlu. Pomáhají obnovit zdravý mikrobiom ve střevech, střevní peristaltiku a regulovat kyselost žaludečních šťáv. Kysané pokrmy mají díky fermentaci kyselou a slanou chuť. Kysané zelí je kromě probiotických vlastností bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů C, B a K. Navíc obsahuje velké množství sodíku, železa a manganu a antioxidantů jako je lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro náš zrak. Konzumovat můžete i fermentovaný sójový produkt tempeh nebo třeba oblíbené kimchi. V neposlední řadě je třeba zmínit i podmáslí, nebo-li zbytkovou tekutinu při stloukání másla. Hledejte ale takové, které je obohaceno o živé kultury, které jsou zdrojem prospěšných probiotik.