Zdraví je to nejdůležitější, co každý z nás v životě má. Starat se o něj správně však není snadné, když všude okolo jsou odlišné poučky či různé stravovací návyky, které nemusí sedět každému. Jaký má na náš mozek vliv právě stravování a co můžete dělat lépe?
Sůl nad zlato?
V tomto případě to bohužel neplatí. Je nutné z jídelníčku vyřadit přesolené potraviny, které mají negativní dopad nejen na vaše ledviny, ale také na váš mozek. Studie dokazuje, že strava bohatá na sůl je spojována se zvýšeným rizikem cerebrovaskulárních onemocnění a demence, ale stále není jasné, jak sůl ve stravě mozku škodí. Uvádí se, že u myší nadbytek soli ve stravě tlumí klidový průtok krve mozkem a endoteliální funkci, což vede k poškození kognitivních funkcí. Jednoduše řečeno, kvůli vysokým dávkám soli se jim dostatečně neprokrvil mozek a myši tak byly apatické či neschopné splnit úkol. To samé platí u lidí, přílišná konzumace soli může vést k neschopnosti se soustředit či si věci zapamatovat.
Sladké nápoje
I když chutnají skvěle, tak nám příliš neprospívají. Právě vysoký obsah cukru (glukózy) může vést k srdečním chorobám, cukrovce nebo také negativně ovlivní váš mozek. Studie z roku 2013 publikovaná ve vědeckém časopise The New England Journal of Medicine zkoumala vliv cukru na vznik demence. Výsledky vás moc nepotěší, studie zjistila, že riziko demence je vyšší u lidí, kteří konzumují příliš mnoho cukru.