Kdo je rakovinou tlustého střeva ohrožen nejvíce?
Prestižní výzkumné lékařské pracoviště Mayo Clinic publikovalo seznam rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku onemocnění. Jsou jimi:
Vyšší věk – Rakovinu tlustého střeva mohou mít lidé v každém věku, ale z lékařských poznatků vyplývá, že jí trpí zejména osoby starší 50 let. Lékaři si nejsou jistí, proč míra rizika po padesátém roku života stoupá, bohužel na to zatím nenašli odpověď.
Dědičnost – Některé genové mutace, které vás mohou učinit náchylnějšími k tomuto druhu rakoviny se v rodině dědí. Riziková je zejména adenomatózní polypóza, které se projevuje vznikem polypů v konečníku a tlustém střevě. Tyto genetické poruchy mnohdy souvisí i s dalšími typy rakoviny – dělohy, vaječníků a prsu. Pakliže víte, že v rodině máte tuto diagnózu, můžete podstoupit genetické vyšetření, které určí míru rizika, což vám může pomoci do budoucna včas toto onemocnění podchytit. Opět platí, že právě vy byste rozhodně měli pravidelně chodit na screeningy.
Nezdravý životní styl – Tento faktor není radno podceňovat. Je to jedna z věcí, kterou můžete ovlivnit už dnes. Pakliže se nezdravě stravujete, jíte hodně smažených a tučných jídel, červeného masa a uzenin, je vyšší riziko, že u vás může tato nemoc propuknout. Dalším faktorem, který hraje roli, je obezita.
Kouření a pití alkoholu – Tyto dvě neřesti jsou bez debat rizikovými faktory rakoviny tlustého střeva. O dalších zdravotních problémech, které vám kouření a nadměrná konzumace alkoholu může způsobit, ani nemluvě.
Sedavý životní styl – Lidé, kteří se nehýbou, mají vyšší riziko rakoviny tlustého střeva. Proto zařaďte do svého rozvrhu sportovní aktivity jako prevenci.
Chronická zánětlivá onemocnění střeva a cukrovka – Všechny tyto choroby zvyšují riziko onemocnění kolorektálním karcinomem. Patří sem například Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida.