Někteří lidé se vejcím dodnes téměř vyhýbají z obav o svou štíhlou linii. To jsou ale na velkém omylu. Po vejcích totiž nejen, že nepřiberete, ale ještě díky nim uděláte mnoho pro své zdraví. Navíc si podle odborníků tuto zázračnou surovinu můžete s klidem dopřát každý den. A to je skvělá zpráva, že?
Vejce jako oblíbený pokrm našich předků
Už naši předci měli vejce v oblibě, a proto je zařazovali pravidelně do svých jídelníčků. Vejce jsou totiž nejen užitečná při tvorbě obrovského množství pokrmů, a řadí se tak mezi základní suroviny naší kuchyně, ale jsou také doslova nabité tolik prospěšnými vitaminy a minerály. Obsahují dostatek vápníku, který se stará o zdraví zubů a kostí, najdete v nich ale také fosfor, draslík, zinek a železo, tedy minerály, které chrání naši nervovou soustavu a jsou důležité pro správné fungování našeho mozku. Vejce tedy dokáží zabránit i vzniku mnoha neurologických chorob.
Jsou ale zároveň také bohatým zdrojem tolik potřebných vitaminů. Ve žloutku najdete velké množství takzvaných lipofilních vitaminů (rozpustných v tucích), jako jsou α-tokoferol, retinol a cholekalciferol. Z vitaminů, které jsou rozpustné ve vodě (hydrofilních), jsou ve vejcích hojně obsaženy kyselina pantothenová a riboflavin. Nelze zapomenout zmínit, že v nich najdete i dostatečné množství vitaminu D a vitaminů skupiny B, které prospívají naší pokožce i nervům.