Vědecké poznatky označují kávu za „nápoj života“
Káva obsahuje více než 100 biologicky aktivních látek, které mohou snižovat oxidační stres a zánět, zlepšovat citlivost na inzulín a posilovat metabolismus. Tyto mechanismy společně přispívají k tomu, že káva chrání srdce.
Velmi důležitý je ale vyvážený přístup ke konzumaci tohoto lahodného moku. „Protože káva může zrychlit srdeční tep, někteří lidé se obávají, že její pití může vyvolat nebo zhoršit některé srdeční problémy. Odtud může pocházet obecné lékařské doporučení přestat pít kávu. Naše údaje však naznačují, že každodenní konzumace kávy by neměla být odrazována, ale spíše zařazena jako součást zdravé stravy pro lidi se srdečním onemocněním i bez něj,“ uvedl doktor Peter M. Kistler, profesor a vedoucí oddělení výzkumu arytmií v Alfred Hospital and Baker Heart Institute v australském Melbourne a hlavní autor studie. „Zjistili jsme, že pití kávy má buď neutrální účinek - což znamená, že neškodí - nebo je spojeno s přínosem pro zdraví srdce.“ Profesor Peter Kistler tedy zdůrazňuje, že pití kávy je obecně bezpečné, ale lidé by neměli zvyšovat její příjem nad míru, která jim vyhovuje. Pití většího než prospěšného množství může vést k úzkosti a nepříjemným pocitům, které převáží nad pozitivními účinky.