Další zdravotní benefity konzumace celozrnných potravin
Konzumace celozrnných potravin má i další přínosy pro naše zdraví. Harvardští vědci zjistili, že konzumace jedné a více porcí celozrnných potravin k snídani byla spojena s o 19 % nižším rizikem cukrovky ve srovnání se zkoumanou skupinou, která nekonzumovala ani jednu porci denně. Vědci také porovnávali jednotlivé druhy celozrnných výrobků, nejlepší výsledky měly ovesné vločky, následované otrubami a hnědou rýží a pšeničnými klíčky. „Vyšší konzumace celozrnných potravin včetně celozrnných snídaňových cereálií, ovesných vloček, tmavého chleba, hnědé rýže, otrub a pšeničných klíčků, byla významně spojena s nižším rizikem cukrovky 2. typu,“ píše se v závěru studie. To však nejsou jediné zdravotní benefity, které konzumace celozrnných potravin má. Další studie zjistili, že také snižuje riziko onemocnění se zánětlivými a infekčními příčinami, je prevencí vůči revmatoidní artritidě, dně, astmatu, ulcerózní kolitidě a Crohnově chorobě. Hovoří se také o ochraně vůči kolorektálnímu karcinomu, ale zde ještě nejsou data natolik přesvědčivá, aby z nich šel vyvodit jasný závěr. Průkazný je pozitivní vliv konzumace celozrnných potravin na naše zažívání, je to prevence vůči zácpě a divertikulární chorobě tlustého střeva.
Zdroje: now.tufts.edu, academic.oup.com, dailymail.co.uk, bmj.com, hsph.harvard.edu