Přejít k hlavnímu obsahu

Toto jsou běžné potraviny, které nejvíce škodí zdraví mozku. Alkohol na první příčce není

Nezdravá strava nestojí jen za problémy jako je obezita a vysoký tlak, ovlivňuje negativně i naši náladu, soustředění a dokonce i zdraví mozku. Nestačí ale konzumovat pouze potraviny, které mají pozitivní vliv na zdraví, stejně důležité je vyhýbat se potravinám, jež zdraví mozku škodí. Které běžné potraviny vyloženě našemu mozku neprospívají?

Glukózo-fruktózový sirup způsobuje obezitu i poruchy paměti

Cukr je někdy nazýván bílým jedem, a tak často vyhledáváme potraviny bez cukru. Jenže jeho levnější náhražka v podobě glukózo-fruktózového sirupu působí na naše zdraví ještě hůře než cukr. Konzumace potravin s obsaženým sirupem podle vědecké studie vede nejen k obezitě, ale i k inzulínové rezistenci, k poruchám paměti a zvýšenému riziku zánětu mozku. Pokud se pozorně podíváte na etiketu oblíbené pochoutky bez cukru, je pravděpodobné, že ve složení najdete glukózo-fruktózový sirup. Ten bývá základem všech slazených limonád, energetických nápojů a najdete ho i ve většině čokoládových tyčinek a sušenek. Pokud sladkostem nemůžete odolat, raději si nějakou tu sladkou pochoutku připravte doma z obyčejného cukru nebo ještě lépe, ze zdravějších náhražek jako jsou sušené datle. Vašemu mozku velmi prospějete.

Umělá sladidla škodí mozku

Pokud si chcete udržet mozek v kondici, cukr nenahrazujte ani umělými sladidly. Sladké limonády označené Zero nebo Light neobsahují méně cukru, ale obsahují umělá sladidla. Ta jsou vysoce koncentrovaná a mohou být dokonce 200 až 13000krát sladší než cukr. Podle vědecké studie totiž lidé, kteří pravidelně pijí dietní limonády jsou vystaveni mnohem vyššímu riziku mozkové mrtvice a rozvoje demence než ti, kdo se uměle slazeným nápojům vyhýbají. “Jako nejproblematičtější se ve studii ukázala látka aspartam s označením E951, která v běžné konzumaci převládá. Dále také acesulfam K s označením E950 a sukralóza s označením E955. Při srovnání konzumentů především aspartamu a nekonzumentů umělých sladidel je riziko mrtvic větší o 45 případů na 100 tisíc lidí ročně. Látky acesulfam K a sukralóza jsou spojovány hlavně s rizikem srdečních onemocnění, přičemž požívání sukralózy v potravinách může riziko takových chorob zvýšit o 110 případů na 100 tisíc lidí ročně.”, sdělila lékařka Eliška Selinger z Ústavu epidemiologie a biostatistiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Českém rozhlasu.

Mohlo by se vám líbit

Před mrtvicí tělo vysílá jasné signály: Díky FAST testu je okamžitě rozeznáte a zachráníte si život

U mozkové mrtvice jde především o čas. Její důsledky lze výrazně zmírnit, pokud jsou příznaky rozpoznány co nejdříve a postiženým je v nemocnici poskytnuto rychlé lékařské ošetření. Většinou se mozková příhoda ohlašuje charakteristickými příznaky již před jejím samotným propuknutím. Jde o náhlé krátkodobé poruchy řeči nebo o pocit necitlivosti ve tváři či v končetinách. Pokud takové příznaky pozorujete na sobě nebo někom v okolí, ihned vyhledejte lékaře.
svetzeny.cz

Průmyslově zpracované potraviny ublíží našemu zdraví

Potravinářský průmysl nám neustále nabízí zpracované potraviny, díky kterým se stane příprava jídla jednodušší a rychlejší. Už nemusíme krájet hranolky z brambor, stačí je z pytle nasypat do fritovacího hrnce. Místo zdlouhavého vaření omáček stačí zalít obsah sáčku instantní omáčky vodou a máme hotovo. Jenže místo prospěšných látkách a vitamínů dostaneme do těla jen chemikálie, přidané soli a cukry. Mozek na to odpovídá horší schopností učení a poruchami paměti. Navíc, pokud takto budete jíst pravidelně a dlouhodobě, dojde podle vědců ke snížení mozkové tkáně a možnému rozvoji Alzheimerovy choroby a dalších degenerativních chorob. Abyste si udrželi svůj mozek v kondici, omezte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů jako jsou hranolky, pizzy, předsmažené nugety, instantní polévky a omáčky, uzeniny, margaríny, chipsy a sladkosti.

Alkohol vede k výpadkům paměti

Alkohol nemusí být v malém množství zas tak škodlivý, ale jakmile ho začnete popíjet pravidelně a ve vyšších dávkách, mohou se u vás projevit výkyvy nálad, bolesti hlavy, deprese a výpadky paměti. Nadměrné pití alkoholu totiž může podle vědců ovlivnit komunikační dráhy mozku a ztížit zpracování nových informací nebo schopnost zapamatování si věcí. Konzumace alkoholu je velmi nebezpečná pro děti a mladistvé, jejichž mozek se stále vyvíjí.

Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 999 Kč
  • DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit