Přejít k hlavnímu obsahu

Jezte raději sardinky, říká studie. Jaké potraviny se vyplatí omezit pro ochranu mozku: 7 hrozeb pro kognitivní funkce

Udržet zdraví mozku je stejně důležité jako pečovat o jakýkoli jiný orgán. Mnohé z potravin, které konzumujeme pravidelně, mohou ovlivnit paměť, soustředění i náladu a v dlouhodobém horizontu zvýšit riziko kognitivních onemocnění. Zde je přehled sedmi potravin, kterým se vyplatí vyhýbat, abychom chránili své mozkové zdraví.

Náš mozek je potřeba udržet v kondici. Pro zdraví mozku a duševní pohody se tedy vyplatí nejen pečlivě volit potraviny, ale také vědět, které z nich omezit či úplně vynechat. A my se podíváme, které potraviny dle několika vědeckých studií našemu mozku škodí. Zřejmě vás překvapí, že dravé mořské ryby škodí našemu mozku více než sardinky, losos nebo makrela, jak ukázala nová studie.

1. Slazené nápoje a zpracované cukry

Cur je bílý zabiják. Konzumace nápojů s přidaným cukrem, jako jsou limonády, může zvýšit riziko kognitivních poruch, včetně demence. Studie ukazují, že konzumace nadměrného množství cukru má negativní vliv na paměť a může také narušit fungování mozkových buněk, čímž přispívá k dlouhodobému riziku demence. Udržujte příjem cukru pod kontrolou a zkuste místo toho zvolit přírodní sladidla, jako je stevie, nebo malé množství medu.

2. Trans tuky v zpracovaných potravinách

Trans tuky jsou spojovány s vyšším rizikem zánětů v mozku a mohou snižovat schopnost mozku regenerovat a tvořit nové synapse. Podle této studie jsou trans tuky často přítomny v ultrazpracovaných potravinách, jako jsou hot dogy, hamburgery a různé druhy sušenek. I další výzkumy ukázaly, že vyšší konzumace trans tuků vede k horším výsledkům v testech paměti a myšlení. Při nákupu vybírejte potraviny bez trans tuků a zvolte zdravější tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny z ryb nebo avokádový olej.

Mohlo by se vám líbit

Tento olej je podle odborníků důležitý pro zdraví kůže, očí, imunity, zlepšuje paměť a trávení. Přidejte ho třeba do salátu

Avokádo už dávno není jen exotickou pochoutkou, kterou si můžete dopřát na toastu. Avokádový olej, který se z tohoto ovoce získává, se postupně stává nepostradatelným pomocníkem nejen v kuchyni, ale i ve světě krásy a zdraví. Tento zlatavý olej přináší celou řadu benefitů pro vaši kůži, oči, imunitu, paměť i trávení. Je jedno, jak jej konzumujete, přidejte jej třeba do salátu.
svetzeny.cz

3. Alkohol a jeho vliv na kognitivní funkce

Alkohol v mírném množství může být společenskou záležitostí, ale nadměrná konzumace je pro mozek riziková. Chronický alkoholismus může způsobit zmenšení objemu mozkové tkáně a snížit schopnost mozkových buněk se obnovovat, podle nových studií přispívá také ke vzniku demence. Dlouhodobé pití alkoholu může vést k neurodegenerativním změnám a zvýšit riziko výskytu Wernicke-Korsakoffova syndromu, což je stav spojený s těžkými poruchami paměti a orientace. Pokud chcete alkohol konzumovat zdravěji, dodržujte limity jednoho nápoje denně pro ženy a dvou pro muže.

4. Rtuť v dravých mořských rybách

Rtuť se může vyskytovat v mořských rybách, zejména v dlouhověkých dravých druzích jako je tuňák, žralok nebo mečoun. Tento těžký kov má neurotoxické účinky a jeho dlouhodobé hromadění v těle může vést k poškození centrálního nervového systému. Vědci v nové studii doporučují zaměřit se na menší ryby s nízkým obsahem rtuti, jako jsou sardinky, losos nebo makrela, ideálně v oleji, které poskytují omega-3 mastné kyseliny podporující zdraví mozku bez rizika spojeného s rtutí.

Mohlo by se vám líbit

Omega-3 nejsou jen v rybách. V čem je najdete?

Polynenasycené mastné kyseliny patří mezi významnou a neodmyslitelnou součást jídelníčku každého z nás. Ve stravě jsou nenahraditelné a potřebujeme je v jakémkoli věku. Víte, že až polovina kojících maminek v Česku nemá dostatek DHA v mateřském mléce?
svetzeny.cz

A právě v již zmíněném novém výzkumu vědci měřili v krvi koncentrace kyselin, polynenasycených mastných kyselin omega-3 s dlouhým řetězcem, které se v největším množství vyskytují v tučných rybách. Poté pomocí magnetické rezonance mozku změřili objem mozku účastníků. Porovnáním koncentrace omega-3 s těmito ukazateli mozku a také s kognitivními funkcemi, jako je paměť a uvažování, výzkumníci zjistili souvislost mezi vyšším obsahem omega-3 a větším objemem mozku a lepšími kognitivními schopnostmi.

Stárnutí mozku můžeme zpomalit. Jak víme, lidský mozek se skládá převážně z tuku. „Z jednotlivých mastných kyselin se v mozku nachází ve vysokém množství zejména DHA. DHA hraje důležitou roli v buněčných membránách naší mozkové tkáně a může být důležitá i pro zdraví nervů, protože pomáhá hladkému toku signálů v těle,“ říká doktorka Kaitlin Rokeová, výzkumná pracovnice a ředitelka vědecké komunikace a osvěty v Globální organizaci pro EPA a DHA Omega-3. „EPA je také velmi důležitá pro zdravotní funkce mozku a metabolické procesy,“ dodává.

Mohlo by se vám líbit

Nejzdravější dieta na světě: Podporuje ji i Světová zdravotnická organizace. Vhodná je hlavně pro ženy nad 50

Ženy ze severní Evropy vynikají éterickým vzhledem, alabastrovou pletí a říká se o nich, že jsou zdravé jako ryby. A právě díky stravě, jejímž základem jsou dary moře, je inspirována tak zvaná severská dieta, kterou podporuje i Světová zdravotnická organizace. V čem spočívá její úspěch a lze ji vůbec aplikovat do životosprávy ve středoevropském stylu? Vyzkoušejte ji také a uvidíte, že zanedlouho budete štíhlá a fit stejně, jako Seveřanky.
svetzeny.cz

5. Potraviny s vysokým obsahem soli

Nadměrná konzumace soli může způsobit vysoký krevní tlak, což negativně ovlivňuje mozkový krevní oběh a může vést k cévním onemocněním a mozkové mrtvici. Výzkum ukazuje, že snižování soli může zlepšit kognitivní funkce, zejména u starších dospělých, a pomoci tak snížit riziko demence. Místo soli se zkuste při vaření zaměřit na koření jako je kurkuma nebo česnek, které mají také protizánětlivé účinky.

6. Aspartam a umělá sladidla

Aspartam, často používaný v dietních nápojích a „nízkokalorických“ potravinách, je umělé sladidlo, které může mít vliv na produkci neurotransmiterů a zvýšit stresové hormony v mozku. Dřívější výzkum tvrdil, že nadměrná konzumace aspartamu může ovlivnit náladu a paměť, a proto je lepší se mu pokud možno vyhýbat, ale novější studie tuto spojitost neuvádějí. Pokud chcete omezit příjem cukru, zkuste přírodní alternativy.

Mohlo by se vám líbit

Nejlepší večeře nejen pro ženy nad 50 let: Zapomeňte na brambory, stačí vám 10 minut na přípravu

Cítíte, že vaše tělo po padesátce potřebuje něco jiného než dříve? Hledáte snadné a rychlé recepty, které podpoří vaši energii, zdraví a zároveň uspokojí vaše chuťové buňky? Připravili jsme pro vás několik tipů na večeře, které nejen, že skvěle chutnají, ale také vyživí vaše tělo tím nejlepším způsobem. A příprava zabere jen pár minut! Jak nahradit brambory něčím, co vašemu tělu dodá vitalitu a lehkost?
svetzeny.cz

7. Ultra zpracované potraviny

Ultra zpracované potraviny jsou skutečně obří zlo. Instantní nudle, brambůrky nebo instantní polévky mohou být pro náš mozek toxické kvůli vysokému obsahu konzervantů a nízké nutriční hodnotě. Tyto potraviny podporují ukládání viscerálního tuku, který je spojen s poškozením mozkové tkáně. Studie spojují vysoký příjem zpracovaných potravin s horšími výsledky testů paměti a kognitivních funkcí. Vyhýbejte se jim a zaměřte se na čerstvé (super)potraviny bohaté na vlákninu, ovoce a zeleninu, které mají na mozek pozitivní vliv.

Jak chránit mozek: Zaměřte se na čerstvou a pestrou stravu

Snížení konzumace těchto škodlivých potravin může mít významný vliv na vaše mozkové zdraví a dlouhodobé kognitivní funkce. Zaměřte se na středomořskou stravu, která je bohatá na zeleninu, ořechy, celozrnné produkty a zdravé tuky, které podporují správnou funkci mozku.

Mozek je životně důležitý orgán, který si zaslouží péči a podporu ve všech životních obdobích. Některé potraviny mohou být lákavé pro svou chuť a snadnost přípravy, ale jejich častá konzumace může mít na mozek nepříznivé účinky. Zkuste nahradit nezdravé možnosti potravinami, které podporují mozkovou činnost, jako jsou celozrnné produkty, ořechy a zelenina. I drobné změny ve stravě mohou pomoci dlouhodobě chránit váš mozek a podpořit kvalitní a plnohodnotný život.

Čtěte také: Zázrak jménem rybí tuk: Jaké má přínosy pro tělo a proč ho jíst?

Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 699 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + FÉN REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + FÉN REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit