Veganská strava má i své benefity
Ze studie je však patrné, že veganská strava má i své benefity. Děti, které se stravovaly vegansky, měly o 25 % nižší hladinu „špatného“ cholesterolu. Spoluautorka výzkumu Małgorzata Desmond napsala, že děti stravující se vegansky mají lepší kardiovaskulární zdraví a také nižší procento tělesného tuku. V tomto ohledu však dobře nedopadly děti, které se stravovaly vegetariánsky, což vědce zprvu překvapilo. „Zpočátku jsme byli překvapeni, jak špatný profil kardiovaskulárního zdraví měly děti stravující se vegetariánsky. Údaje o jejich stravování však ukázaly, že jedli průmyslově zpracovanou rostlinnou stravu s nižším obsahem vlákniny a vyšším obsahem cukrů, než tomu bylo u veganů,“ říká spoluautorka výzkumu. Všichni členové výzkumného týmu se shodují na jednom, je potřeba osvěta ohledně veganského stravování u dětí a zdůraznění potřeby suplementace vitamínu B12 a D s ohledem na vývoj dětí. „Náš výzkum ukázal, že musíme veřejnosti poskytnout více rad, jak zdravě jíst, když se stravujete vegansky. To je zvláště důležité u dětí, protože ty mají během růstu vyšší potřebu živin. Naším cílem je provést další výzkum, který pomůže maximalizovat zdravotní přínosy rostlinné stravy u dětí,“ uzavírá profesor Wells.