„Mnoho lidí si neuvědomuje, že ne všechny sacharidy jsou stejné – a hlavně, že ne všichni jsme na ně stejně vybaveni,“ říká pro Svět ženy výživová poradkyně Jana Vaňková. „Zatímco některé typy sacharidů, jako je čerstvé ovoce, luštěniny, quinoa nebo třeba celozrnná rýže, bývají z hlediska tělesné hmotnosti mnohem přijatelnější, jiné mohou být doslova problémové. Mluvím o sladkostech, bílém pečivu, knedlících, velkém množství těstovin, smažených přílohách jako hranolky, ale také o kompotovaném ovoci, slazených cereáliích, moučnících nebo různých kukuřičných výrobcích. U některých lidí právě tyto potraviny způsobují pozvolné, ale trvalé zvyšování tělesné hmotnosti. A proč? Protože nejenže obsahují takzvané ‚rychlé cukry‘, které tělo spaluje velmi rychle – nebo je raději rovnou uloží do tukových zásob – ale tito lidé navíc mohou mít geneticky horší schopnost tyto cukry efektivně zpracovávat. Výsledkem pak je, že i když jí ‚normálně‘, kila jdou nahoru.“