V jakých potravinách je vitamín K2?
Zdrojem vitamínu K1 jsou zejména ty rostliny, které mají zelenou barvu. Čím tmavší zelená, tím více vitamínu K1 se v dané zelenině nachází. Tento vitamín tvoří 90 % vitamínu K, který přijmeme. Jeho nevýhodou je nízká vstřebatelnost. Vitamín K2 se nachází v masu, vejcích a mléčných výrobcích. Sice v malém množství, zato je velmi snadno vstřebatelný. Skvělým zdrojem vitamínu K2 jsou naklíčené sojové boby nebo fermentované potraviny. Dopřejte s proto kysané zelí, kimči nebo fermentované mléčné výrobky jako je kefír, jogurty nebo sýry jako ementál či brie. Zdrojem vitamínu K2 jsou také vaječné žloutky, játra, losos, sleď, makrela nebo krevety. Doporučená denní dávka vitamínu K2 pro seniory se pohybuje kolem 90-180 mikrogramů. Vitamín K2 můžete přijímat také ve formě doplňků stravy, doplňujte je ideálně vitamínem D, který také pomáhá vstřebávat vápník a stejně jako ,,káčko,“ má pozitivní vliv na zdravé kosti.
„Hlavně u seniorů bychom neměli zapomínat na vhodnost doplňování některých vitamínů, především pak v situaci, kdy nejsou schopni z jakéhokoli důvodu přijímat dostatečné množství těchto látek v pestré stravě. Můžeme tak významný způsobem ovlivnit kvalitu jejich života – podpořit normální funkci jejich organismu a zmírnit změny v těle podmíněné stárnutím, ať už hovoříme například o řídnutí kostí nebo zhoršení paměti. Vždy bychom však měli respektovat, že doplňky stravy nemohou nahradit léky a nejsou určeny k léčbě jakéhokoli onemocnění, ale pouze k doplnění běžné stravy,“ dodává Mgr. Ondřej Šimandl, odborník z EUC lekárny na webových stránkách.
Trpíte bolestmi hlavy a otékají vám nohy? Přečtěte si, zda vás tělo neupozorňuje na jeden důležitý problém.