Co je vláknina?
Jednoduše nestravitelná nebo jen částečně stravitelná složka potravy. Vláknina prakticky jen projde trávicím systémem a nezatíží nás žádnými kaloriemi. Dlouho byla proto považována za zbytečnou, ale studie už dávno potvrdily opak. Vláknina je cenná pro naši výživu a zejména je prospěšná při hubnutí. Vláknina se vyskytuje prakticky ve všech potravinách rostlinného původu – v bramborách, luštěninách, zelenině, ovoci, obilovinách a výrobcích z nich. Vlákninu dělíme na rozpustnou, která na sebe váže tekutiny, v žaludku nabobtnává a umožňuje nám delší pocit sytosti. Oproti tomu vláknina nerozpustná už sice nebobtná, ale zvětšuje objem tráveniny, a tím urychluje průchod jídla i odpadních látek střevem. Obojí prospívá trávení a obojí má významný vliv na hubnutí. Podle expertů by dospělý člověk měl denně sníst 30 g vlákniny, většina lidí však nezvládne ani 20 gramů. Zvýšit podíl vlákniny ve stravě můžete každodenní konzumací ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků (pečiva, rýže, těstovin). Zároveň je potřeba při stravě bohaté na vlákninu denně vypít minimálně dva litry tekutiny, jinak hrozí zácpa.
A jak na to?
Začněte den s müsli se sušenými fíky a 1 lžící lněného semínka. Nebo vyzkoušejte zelený shake z 1 neloupaného jablka, 200 ml ovesného mléka, 1 kiwi a 2 jader vlašských ořechů. Mixujte 3 minuty na nejvyšší stupeň rychlosti. Nápoj vás nadlouho zasytí. V poledne a večer si vyberte z našich vzorových receptů bohatých na vlákninu.
Nerozpustná vláknina je obsažena zejména v ovoci a zelenině a pozitivně působí na naše trávení