2. Nakládaná zelenina
Nakládaná zelenina je oblíbenou přílohou k českým jídlům. Konzervování jídla však vyžaduje použití soli, z tohoto důvodu jsou nakládané potraviny nevhodné ke konzumaci v případě, že máte vysoký krevní tlak nebo byste mu rádi předešli. Jedna malá nakládaná okurka obsahuje 447 miligramů sodíku, což je cca 22 % doporučené denní dávky.
3. Mražená pizza
V mražených pizzách bývá podíl sodíku vysoký, proto dobře prostudujte složení daného výrobku před koupí. Na pizze velmi často bývá i sýr, přičemž dva plátky sýra mohou obsahovat až 512 miligramů sodíku. Když k tomu přidáme ještě slané těsto, sůl v uzeném mase na pizze a v rajčatové omáčce, dostaneme jednu z nejhorších věcí, kterou si lidé s vysokým krevním tlakem mohou dát. Není výjimkou, že jedna pizza má v sobě tolik soli, že to převyšuje celkový doporučený denní příjem sodíku. Alternativou může být zdravá pizza, kterou si připravíte doma a ohlídáte si množství přidané soli.