Kvalita je alfou a omegou
Koupit si v obchodě mléčnou čokoládu není ideální. Pochutnáte si, ale příliš zdravých látek se v ní vyskytovat nebude. Podstatný je obsah kakaové složky, který je právě v mléčné nízký. Navíc v ní bude hodně cukru a nejspíš i rostlinného tuku.
Hlavní pravidlo kvalitní čokolády je: čím vyšší obsah kakaa, tím lépe. Jeho množství, které je nejčastěji uvedeno v procentech, nás informuje o tom, kolik ingrediencí v dané čokoládě pochází z kakaových bobů. Pochutina s vyšším podílem kakaa bude mít také nižší množství jiných složek (cukru apod.), což je pro naše zdraví prospěšné.
Pozor na bílou a čokoládu na vaření
Bílá čokoláda se vyrábí z tuku, mléčné sušiny, cukru a kakaového másla, které ovšem neobsahuje pevné kakaové přísady. Lze tedy říct, že vlastně vůbec není čokoládou, ale sladkostí, z jejíž konzumace si naše zdraví opravdu nic nevezme, naopak tělu uškodíme přísunem cukrů a tuků.
A zmást se nenechte ani u čokolády na vaření. Může se zdát tmavá, jenže o hořkou čokoládu se obvykle nejedná. Dokonce vzhledem k jejímu účelu, může mít vyšší obsah tuku.