Na přípravu této pikantní delikatesy existuje řada receptů – dokonce se v tomto „oboru“ pořádají i soutěže. My vám poradíme, jak dosáhnout opravdu supervýsledku.
Na 4 porce potřebujeme: 4 špekáčky, 40 g sádla, 0,5 l piva (nejlépe tmavého, například Ferdinand), 2 cibule, 1 paprikový lusk, 1 feferonku, 100 g kečupu, 100 g rajčatového protlaku, papriku, pepř, sůl
Cibuli nakrájíme na kolečka, paprikový lusk zbavíme jadřinců a nakrájíme na nudličky. Potom vše osmahneme na sádle, posypeme sladkou mletou paprikou a necháme zpěnit. Přidáme rajčatový protlak a kečup, necháme chvíli dusit a pak zalijeme pivem (může být i světlé, ale tmavé je vhodnější). Chvíli provaříme, potom osolíme a opepříme. Špekáčky oloupeme a vložíme do vzniklé omáčky. Necháme asi 50 minut zvolna zapékat pod pokličkou v troubě při 140–150 °C.
Foto: Pivovar Ferdinand (1)