Milujete kávu? A není škoda ji jen popíjet? Přidejte si svou oblíbenou ranní vzpruhu i do dezertu, který se s horkým nápojem bude skvěle doplňovat. Crème brûlée s likérem Baileys tak bude naprosto ideální volbou.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
• 50 g kávových zrnek • 2 vanilkové cukry • 200 ml plnotučného mléka • 250 ml smetany ke šlehání • 6 žloutků • 2 lžíce cukru • 100 ml likéru Baileys
Na ozdobu: • krupicový cukr se špetkou skořice
Postup:
1. Kávová zrna roztlučte na jemný prášek v hmoždíři. Mléko a smetanu nalijte do misky, přisypejte vanilkové cukry, promíchejte a přiveďte k varu. Pak směs stáhněte z plotny, přimíchejte drcenou kávu, přikryjte poklicí a nechte asi 20 minut odstát.
2. Žloutky smíchejte s cukrem, dál už nešlehejte, jen pomalu do směsi vmíchejte kávovou smetanu. Vše nakonec přeceďte, vmíchejte baileys a krém vlijte do formiček.
3. Formičky vyskládejte na vyšší plech. Poté na něj nalijte vrstvu vody tak, aby sahala do poloviny výšky formiček. Plech vložte do trouby předehřáté na 120 °C a zapékejte asi 45 minut.
4. Ztuhlý krém nechte vychladit a před podáváním jej posypejte cukrem se špetkou skořice. Pak jej dejte ještě na chviličku pod gril, aby cukr zkaramelizoval.