Drobenkový ostružinový koláč s mandlovými lupínky
Kdo řiká, že drobenka patří jen navrch? Tento koláč si zamilujete nejen na první pohled, ale i na první ochutnání. Křupavý vršek, vláčné ovoce uvnitř a vespod opět sladká drobenka. Pokud ho nesníte ihned, tak výborně bude chutnat i vychlazený. Ozobte ho porcí šlehačky nebo zakysané smetany a lehce poprašte vanilkovým cukrem. Zázrak máte na světě.
Na 8 kousků budete potřebovat:
• 350 g ostružin • 300 g hladké mouky • 140 g másla • 110 g pískového cukru • 50 g nasekaných oloupaných mandlí • špetka soli
Postup:
1. V míse promíchejte hladkou mouku, 80 g cukru a sůl. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a prsty vypracujte drobenku. Ze sypkého těsta oddělte tři čtvrtiny dávky. Ty upěchujte na dno a boky obdélníkové formy důkladně vymazené máslem a vysypané moukou.
2. Ostružiny omyjte a očistěte. Pak jimi posypejte těsto. Na ostružiny pak nasypejte zbylý cukr, nasekané mandle a zbylou drobenku.
3. Koláč vložte do trouby předehřáté na 190–200 °C. Pečte jej asi 20–30 minut, až jsou okraje koláče hnědavé. Pozor, nesmí se připálit! Koláč pak nakrájejte na kousky.