Oranžové plody dýní známe většinou vydlabané v oknech či před dveřmi na svátek Dušiček, ale jejich dužina je výborná a lze ji upravit nasladko i naslano.
Zvyk vyřezávat do dýní hrozivé obličeje a do vydlabaného prostoru vkládat svíčku známe z Ameriky, ale pochází ze 17. století z jižní Anglie či Irska, kde se dýním a tykvím obzvlášť dařilo. Antropologové dokonce objevili vyřezávané tykvové svítilny u polynéských Maorů.
Nechte děti naplno rozjet fantazii a z vykrájené dužiny připravte výbornou večeři. Díky své jemné chuti si rozumí s většinou surovin, a má tak mnohostranné použití.
DÝŇOVÁ POLÉVKA S CHILLI A PRAŽENÝMI SEMÍNKY
PRO 4 OSOBY:
2 lžíce másla, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 drcené stroužky česneku, 800 g dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky, 1 nahrubo nastrouhaná karotka, 1 lžíce karí koření, 1 lžička třtinového cukru, 600 ml zeleninového vývaru, 220 ml smetany ke šlehání, sůl a mletý pepř, hrst nasucho opražených dýňových semínek, 1 čerstvá jemně pokrájená chilli paprička, 2 lžíce dýňového oleje
PŘIPRAVA: asi 25 minut
V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte karotku, poprašte karí kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Jakmile začne vřít, vařte ještě zhruba 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem.
Polévku podávejte posypanou dýňovými semínky, chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.