Grilujeme mleté 2: Drůbeží kuličky v cherry salátu
Máte rádi drůbež, ale při zahradním grilování chcete přátele překvapit něčím originálnějším, než jsou tradiční kuřecí stehna? Vyzkoušejte tenhle recept – zaručeně oslníte.
Pro 4 osoby potřebujeme: 1 malou cibuli, 400 g mletého drůbežího masa, 1 malé vejce, 2 lžíce najemno nasekaných lístků oregana a petrželky, mletý bílý pepř, sůl, olej dle potřeby
Na salát: 400 g cherry rajčat, 2 červené cibule, 1 ciabattu, 150 g zelených oliv, 4 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1½ lžíce světlého balzamikového octa
Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a promícháme v míse společně s mletým drůbežím masem, vejcem a najemno nasekanými lístky oregana a petrželky. Směs osolíme, opepříme, promícháme a necháme odležet v chladu asi 30 minut.
Z masové hmoty vytvarujeme navlhčenýma rukama kuličky, potřeme je olejem a naskládáme na grilovací tácky. Grilujeme na středně rozpáleném grilu asi 20 minut. Během grilování kuličky otáčíme kleštěmi, aby se rovnoměrně propekly.
Rajčata na salát rozpůlíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a spolu s rajčaty dáme do misky. Ciabattu nakrájíme na kostičky. K zelenině přisypeme olivy a vše promícháme. Ciabattu nejprve nasucho opečeme a poté ji pokapeme lžící oleje. Na zálivku prošleháme zbylý olej s utřeným česnekem a balzamikovým octem. Salát rozdělíme do misek, pokapeme zálivkou a přidáme ciabattu a grilované kuličky.
Foto: Archiv Burdy (1)