Jako vzpomínku na báječnou dovolenou si můžete při zahradním grilování dopřát kebab, který nebude mít chybu a při jehož pojídání se v duchu vrátíte k moři.
Pro 4 osoby potřebujeme: 500 g jehněčí plece bez kosti, 1 nastrouhanou cibuli, 3 utřené stroužky česneku, 2 lžičky medu, 1 vrchovatou lžíci najemno nasekaných mátových listů, 1 lžíci rajčatového protlaku, mletý barevný pepř, 2 lžičky římského kmínu, 1 lžičku koriandrových semínek, 2 lžičky pasty harissa, sůl, olej
Na omáčku: 1 svazek ředkviček, 1 malou oloupanou a nastrouhanou červenou cibuli, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku, 1 lžíci červeného vinného octa, 1 lžičku pískového cukru, 150 g bílého jogurtu, mletý pepř, sůl
Na salát: 4 hlavičky salátu Little Gem (se srdíčky)
Maso promícháme s cibulí, česnekem, medem, mátou a protlakem, osolíme a opepříme. Ve hmoždíři roztlučeme kmín a koriandr, přidáme k masové směsi, ochutíme harissou a vše důkladně promícháme.
Hmotu rozdělíme na 8–12 stejně velkých porcí, navlhčenýma rukama obalíme špejle masovou směsí a dobře přitiskneme. Poté dáme kebab na grilovací pánev potřenou olejem a grilujeme ze všech stran 10 minut. Na rozpáleném venkovním grilu grilujeme na středně rozpáleném uhlí asi 12 minut, přičemž každé dvě minuty kebab otočíme.
Očištěné ředkvičky nahrubo nastrouháme a smícháme s cibulí a česnekem. V octu rozpustíme cukr, směs vešleháme do jogurtu a přelijeme jí ředkvičkovou směs. Dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a necháme vychladit. Jednotlivé hlavičky salátu podélně rozkrojíme na čtvrtky, důkladně je omyjeme a osušíme. Grilované kebaby rozdělíme na porce, přidáme čtvrtinky salátu a přelijeme ředkvičkovou omáčkou. Podáváme s pitou nebo libanonským chlebem.
Rada: Pokud na grilování používáme špejle, před použitím je namočíme na dvě hodiny do vody. Nebudou se tak při grilování přepalovat.
Foto: Archiv Burdy (1)