Samozřejmě se dobře uplatní jako originální příloha, ale až je ochutnáte, zjistíte, že jsou vynikající i jako samostatný pokrm.
Pro 4 osoby potřebujeme:
Na náplň: 400 g čerstvých hub, 1 cibuli, 60 g másla, 1 stroužek česneku, pepř, sůl
Na knedlíky: 600 g brambor vařených ve slupce, 1 vejce, 1 žloutek, 120 g hrubé mouky, 100 g krupice, špetku soli
Očištěné houby nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V rendlíku rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a opečeme ji dozlatova. Zatím oloupeme a prolisujeme česnek, který pak přidáme s houbami k cibuli. Chvilku mícháme, přisypeme sůl a čerstvě mletý pepř. Potom vše zakryjeme pokličkou a 15 minut na mírném ohni dusíme. Směs poté necháme vychladnout.
Brambory vařené ve slupce oloupeme a najemno nastrouháme. Vmícháme k nim rozšlehané vejce se žloutkem, přisypeme prosátou mouku smíchanou se solí a krupicí.
Připravíme tuhé těsto, za podsypávání hrubou moukou rozválíme na silnější plát a rozkrájíme na čtverce asi 7 × 7 cm. Do středu každého z nich lžičkou naneseme připravenou houbovou nádivku a tvarujeme do kuliček. Knedlíky zaváříme do vroucí osolené vody.
Vaříme asi 17–20 minut, poté knedlíky vyjmeme. Podáváme se sýrovou omáčkou nebo jako přílohu k masovým plátkům.
Foto: Archiv Burdy (1)