Variací na tradiční „šunkafleky“ není nikdy dost. A tento houbový recept určitě patří k těm, které si oblíbíte.
Pro 4 osoby potřebujeme:
500 g těstovin, 400 g čerstvých hub, olej na smažení, 1 cibuli, 1–2 stroužky česneku, 250 g pomazánkového másla, svazek čerstvé petrželky, 150 g sýra na strouhání (eidam, gouda), bílý pepř, sůl
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu doměkka, slijeme, pokapeme olejem a necháme pod pokličkou. Očištěné houby pokrájíme na menší kousky.
Oloupanou a nadrobno nasekanou cibulku s nakrájeným česnekem orestujeme v pánvi na oleji dozlatova. Pak přisypeme nakrájené houby, promícháme a chvíli dusíme. Do houbové směsi přidáme pomazánkové máslo, promícháme a dle potřeby ještě dochutíme solí a bílým pepřem.
Do sýrové omáčky nasekáme lístky čerstvé petrželky a na závěr vmícháme také uvařené těstoviny.
Ochucenou směs vložíme do olejem vymazané zapékací formy a pak dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Necháme zapéct a přibližně 5 minut před koncem posypeme nastrouhaným sýrem.
Foto: Archiv Burdy (1)