S rýží v hlavní roli se dá kouzlit rychle a originálně – nechme si dodat inspiraci asijskou kuchyní.
Pro 4 osoby potřebujeme: 2 středně velké cibule, 2 lžíce olivového oleje, 500 g směsi mražené čínské zeleniny, 200 ml ostré sójové omáčky, 2 sáčky uvařené rýže, 16 rýžových papírů, olej na smažení, mletý bílý pepř, sůl
Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji dozlatova. Pak přidáme mraženou zeleninu, lžičku pepře, sůl a sójovou omáčku a dusíme přikryté poklicí asi 15 minut. Poklici sejmeme a dusíme dál na mírném ohni tak dlouho, dokud se přebytečná šťáva neodpaří.
Do směsi vmícháme rýži, oheň stáhneme na minimum a chvíli společně prohříváme. Poté necháme vychladnout.
Rýžový papír pokropíme vodou. Z rýžovo-zeleninové směsi vytvoříme pravidelné malé bochánky. Vždy jeden bochánek položíme doprostřed zvlhčeného rýžového papíru a zabalíme jako psaníčko tak, že okraje zahneme dospod. Smažíme zprudka v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.
Foto: Archiv Burdy (1)