Delikátní pochoutka a ještě k tomu zdravá – nad hlívu ústřičnou není. Víte, že ji nemusíte nutně kupovat, neboť si ji touto dobou můžete zkusit najít v lese?
Pro 4 osoby potřebujeme:
Na ranečky: 2 lahůdkové cibulky, 1 lžíci sezamového oleje, 3 stroužky najemno nakrájeného česneku, 150 g hlívy ústřičné, mletý koriandr, špetku mletého zázvoru, 1 lžičku černého sezamového semínka, 9 kulatých rýžových plátů
Na omáčku: 3 lžičky sezamového oleje, 6 lžic sójové omáčky, 1 lžičku rybí omáčky
Cibulky nakrájíme a opečeme na rozpáleném oleji. Asi po minutě přidáme česnek a opékáme jednu minutu. Poté přisypeme nakrájenou hlívu, poprášíme koriandrem a zázvorem a orestujeme. Směs dusíme asi 15 minut a případně podlijeme trochou vody.
Pláty rýžového papíru namočíme do vlažné vody. Jakmile změknou, otřeme přebytečnou vodu, do středu osmi z nich dáme trochu houbové směsi a posypeme sezamem. Okraje papíru zvedneme a svážeme do ranečku pomocí zbylého rýžového papíru nastřihaného na proužky. Ranečky rozložíme na pařáček a vaříme v páře asi čtyři minuty. Olej prošleháme se sójovou a rybí omáčkou. Horké ranečky podáváme s omáčkou.
Foto: Archiv Burdy (1)