Odborníci přes správnou výživu doporučují, abychom preferovali konzumaci sezonního ovoce a zeleniny z oblasti, v níž žijeme. Takže teď s námi podlehněte jahodomanii!
Na 12 kousků potřebujeme:
Na těsto: 150 g hladké mouky, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku (nejlépe Dr. Oetker Premium), 125 g změklého másla, 100 g zakysané smetany, špetku soli, mouku na rozválení těsta
Na krém: 270 g hustého bílého jogurtu, 180 g přírodního žervé, pár kapek vanilkového extraktu, 2 lžíce moučkového cukru
Na ozdobení: 300 g jahod, 2 lžíce jahodové marmelády
Mouku se solí a pudinkovým práškem prosejeme do velké mísy. Ve středu uděláme prsty důlek, do něhož nakrájíme změklý tuk, zalijeme smetanou a zpracujeme hladké, pružné těsto. Připravíme z něj kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a uložíme v chladu asi na 30 minut.
Vychladlé těsto rozválíme pomocí mouky na plát vysoký asi 1,5 cm a opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. V troubě při 170 °C pečeme asi 30 minut, až je povrch zlatavý. Korpus pak necháme vychladnout. Na krém vyšleháme jogurt s žervé, extraktem a cukrem. Naneseme na korpus a v lednici necháme chladit asi jednu hodinu.
Jahodám otrháme okvětní lístky, omyjeme je, osušíme a překrájíme. Navršíme je na koláč. Marmeládu zahřejeme a pokapeme jí jahody, které ještě na závěr poprášíme cukrem. Ihned podáváme.
Foto: Archiv Burdy (1)