Kdo říká, že se jahody musejí jíst jen nasladko? V rámci naší červnové jahodomanie si je vyzkoušejte v originálním salátu, který může posloužit jako zdravá svačina.
Pro 4 osoby potřebujeme: 300 g čerstvého mladého špenátu, 200 g jahod, 100 g čerstvého sýra
Na zálivku: 2 lžičky jahodového džemu, 1 lžíce balzamikového octa, 4 lžíce olivového oleje, pepř, sůl
Nejprve připravíme zálivku. V misce prošleháme metličkou džem s octem, pomalu přiléváme olej a šleháme, dokud nevznikne hustá emulze. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem.
Špenát opláchneme studenou vodou a osušíme v odstředivce nebo v utěrce. Odkrájíme tuhé stonky a listy nasypeme do mísy. Přidáme omyté a na čtvrtky nakrájené jahody a rozdrobený sýr. Zlehka promícháme a zakapeme zálivkou. Salát podáváme s opečenými tousty.
Foto: Archiv Burdy (1)