Carpaccio se sice nejčastěji připravuje z masa, ale v zásadě jde o pokrm připravený z čerstvých syrových surovin pokrájených na tenké plátky. V rámci naší jahodomanie je volba jasná…
Pro 4 osoby potřebujeme: 500 g vyzrálých jahod, 1 biolimetku nebo citron, 150 g tekutého medu, 100 ml rumu (doporučujeme Captain Morgan Spiced), kousek vanilkového lusku, 4 větvičky meduňky
Jahody omyjeme pod tekoucí vodou, necháme je okapat, odstraníme stopky a plody nakrájíme na tenké plátky. Limetku nebo citron omyjeme a kůru nastrouháme najemno. Z citrusu vymačkáme šťávu a smícháme ji s tekutým medem a rumem.
Jahody dáme do nádoby s poklicí, zalijeme je ochuceným medem, přidáme vanilkový lusk, uzavřeme a necháme v chladu rozležet přibližně čtyři hodiny. Takto připravené jahodové carpaccio rozdělíme na talířky a posypeme omytými lístky meduňky.
Tip: Jahodové carpaccio lze opatřit „čepicí“ sýra mascarpone nebo podávat s libovolným sladkým krémem či se zmrzlinou.
Foto: Archiv Burdy (1)