Pokud si je nemůžete natrhat na vlastní zahrádce, vyrazte na trh či na plantáže, kde se nabízí samosběr – jahody jsou nejlepší čerstvé. Naše jahodomanie vrcholí luxusní sváteční pochoutkou.
Na 12 kousků potřebujeme: 4 vejce, 160 g pískového cukru, 100 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 200 g másla, 100 g marcipánové hmoty, 400 g jahod
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do světlé a husté pěny. Poté do směsi vmícháme mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva.
Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do těsta.
Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem, vlijeme do ní těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 17–20 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.
Do mléka zašleháme pudinkový prášek a zbytek cukru a společně zahříváme na mírném ohni. Pudink přivedeme za stálého míchání k varu. Po minutě vaření sejmeme zhoustlý pudink z ohně, přikryjeme potravinářskou fólií, necháme vychladnout a nakonec vešleháme změklé máslo.
Marcipán necháme změknout, vyválíme ho na plát silný asi 3 mm a vyřízneme z něj kolo o velikosti formy.
Vychladlý korpus rozkrojíme na dva pláty a spodní plát vložíme zpět do formy. Omyté jahody nakrájíme na plátky, naskládáme je kolem boků formy a doprostřed rozetřeme krém. Nyní opatrně překryjeme druhou polovinou korpusu a navrch položíme marcipán, který mírně přitlačíme. Před podáváním dort vychladíme a dozdobíme zbylými jahodami.
Foto: Archiv Burdy (1)