Jidáše se podle tradice pečou na Škaredou středu. Zkuste „obyčejné“ jidáše povýšit o stupínek výš a polijte je luxusní višňovou omáčkou.
Recept je na cca 16 kusů. Pečení i s kynutím trvá cca 1 hodinu a 20 minut.
Ingredience na jidáše:
1 balení droždí (42 g)100 g třtinového cukru
100 ml mléka
250 g másla
1 vanilkový cukr
špetka soli
kůra z 1 citronu
2 vejce
350 g bílé pšeničné mouky hladké Bioharmonie
150 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté Bioharmonie
Ingredience na višňovou omáčku:
400 g mražených višní20 g vanilkového cukru
150 g medu
100 ml vody (dle hustoty)
Postup:
Rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechte v teple vzejít (asi 15 minut). Máslo utřete s 50 g třtinového cukru, přidejte vanilkový cukr, špetku soli, nastrouhanou kůru a vejce. Poté přidejte prosátou mouku a prohněťte. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a hněťte na hladké těsto.
Z těsta vytvořte váleček, který rozdělte na 16 kusů. Každý kousek těsta rozválejte na váleček dlouhý cca 30–35 cm a obalte ho ve třtinovém cukru. Z jednotlivých obalených válečků vytvořte podkovy, které zatočte kolem sebe tak, aby vznikly pletýnky. Umístěte je na vymaštěný plech a nechte v teple dokynout. Poté pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 15–20 minut.
Na višňovou omáčku vložte vypeckované mražené višně do hrnce a přilejte vodu. Přiveďte k varu, krátce povařte (do změknutí), rozmixujte ponorným mixérem a dle chuti doslaďte medem a vanilkovým cukrem.