Na bylinkovém kapříkovi si pochutná úplně každý – je voňavý, křupavý, lahodný. Určitě vyzkoušejte!
Pro 4 osoby potřebujeme: 800 g očištěných kapřích filetů, 1 citron, svazek bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj), 2 stroužky česneku, 100 g másla, 4 lžíce bílého vína, 4 lžíce rybího nebo drůbežího vývaru, drcený pepř, špetku drceného kmínu, sůl
Rybí filety omyjeme pod tekoucí vodou a otřeme vlhkým ubrouskem. Z citronu vymačkáme šťávu. Porce ryby potřeme ze všech stran citronovou šťávou, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
Bylinky omyjeme, osušíme a z poloviny dávky otrháme lístky, které nasekáme najemno. Česnek oloupeme a utřeme se špetkou soli. Rybí filety potřeme utřeným česnekem, osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a nasekanými bylinkami a naskládáme je do máslem vymazaného pekáčku. Zbylé bylinky rozprostřeme do pekáče kolem filetů. Rybu podlijeme vínem a na každou porci filetu položíme tenký plátek másla. Pekáček zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na
180–190 °C asi 25 minut. Během pečení porce přeléváme výpekem a podléváme vývarem.
Nakonec alobal odkryjeme a dopékáme asi 8–10 minut. Zhruba pět minut před koncem pečení necháme v pekáčku rozpustit zbylé máslo. Rybu podáváme s teplým bramborovým salátem.
Foto: Archiv Burdy (1)