Kdo by nemiloval těstovinové saláty?! Jsou lehké, zdravé, lahodné, a pokud se jimi nepřecpete k prasknutí, tak se hodí i při redukční dietě.
Pro 4 osoby potřebujeme:
Na zálivku: 2 oloupané stroužky česneku, šťáva z ½ citronu, 4 lžíce olivového oleje, drcený pepř, sůl
Na salát: 500 g těstovin penne, 200 g brokolice, 2 kedlubny, 2 svazky ředkviček, 50 g tvrdého sýra, 2 lžíce nasekané petrželky a listů bazalky, sůl
Na zálivku utřeme česnek, přilijeme citronovou šťávu a olivový olej, osolíme, ochutíme mletým pepřem a společně prošleháme.
Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě na skus (podle návodu na obalu). Uvařené slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Brokolici rozebereme na malé růžičky a blanšírujeme ve vroucí vodě asi tři minuty. Poté ji také propláchneme studenou vodou a dáme okapat. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká půlkolečka.
Připravenou zeleninu dáme do velké mísy, přisypeme těstoviny, zalijeme česnekovou zálivkou a společně dobře promícháme. Salát necháme chladit v lednici. Vychlazený jej rozdělíme do misek, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme bylinkami.
Foto: Archiv Burdy (1)